Sarma je tradiční balkánské jídlo. Vaří se v různých obměnách, dle země a zvyku. Jedná se většinou o mleté maso nebo směs mletého masa a rýže zavinuté ve vinných listech. Používají se ale třeba i zelné listy.

Moje máma a má bulharská babička je často dělaly bez masa, jen rýže a zelenina. Dobrota to byla nesmírná. A konečně na ně došla řada i v naší kuchyni. S náplní jsem improvizovala, jak je mým zvykem. Lednice zrovna neoplývala přebytkem zeleniny, ale poradila jsem si.

Tak hurá na to!

Budete potřebovat:

  • Vinné listy (veliké zhruba jako dlaň, mladé, NESTŘÍKANÉ)
  • Rýži arborio nebo kulatozrnnou
  • Cibuli
  • Sezónní zeleninu (kořenová zelenina, hrášek, špenát, cuketa)
  • Himalájskou sůl, červenou papriku, džodžen (mentha spicata) a kopr (nejlépe čertvý)
  • Olivový nebo slunečnicový olej
  • Vodu nebo zeleninový vývar

Džodžen je druh máty, v bulharské kuchyni se hojně používá a je naprosto vynikající ve fazolových jídlech. Moje máma si ho pěstuje na zahrádce. U nás se dá koupit v obchodech a e-shopech s bulharskými produkty a specialitami. Nebo zapátrejte mezi svými známými, jestli neznáte někoho s bulharskými kořeny či přímo Bulhary. Pokud máte cestu do některé z balkánských zemí, poohlédněte se po semínkách přímo tam, nebo si kupte džodžen sušený.

Množství záměrně neuvádím. Záleží totiž kolik je vinných listů a jak moc je plníte. Když nějaká směs zbude, můžete si ji uschovat na později. Stačí potom přidat čerstvou zeleninu, pickles, avokádo, posypat praženými semínky nebo gomasiem a hned máte další jídlo bez větší námahy.

Jako první si uděláme směs, kterou budeme listy plnit.

1. Na oleji zesklovatíme cibulku, přidáme sůl, po chvilce i červenou papriku a mícháme, aby nám paprika nezhořkla.
2. Vsypeme nakrájenou zeleninu a chvíli orestujeme.
3. Přidáme opranou rýži, zalijeme vodou (nebo zeleninovým vývarem) a dusíme do změknutí.
4. Až je vše uvařené, odstavíme a vmícháme kopr a džodžen.

Když máme náplň hotovou, vrhneme se na vinné listy.

Listy spaříme v horké vodě, aby změkly. Teď už můžeme začít balit.

List si položíme tak, aby stopka byla na levé nebo pravé straně (viz. foto). List je orientovaný žilnatinou k nám. Stopku odkrojíme. Dáme trochu směsi na list, zavineme napřed kraje, a poté list zamotáme jako když děláme štrúdl. A tak pokračujeme se všemi listy.

Závitky dáváme do hrnce těsně vedle sebe. Když naskládáme první vrstvu, začneme skládat druhou na ni. Tak pokračujeme dále dalšími vrstvami.

Když máme vše umotané, nalijeme do hrnce vodu cca na úroveň závitků. Přiklopíme talířem. Talíř musí sedět na závitcích, má je zatěžovat. Dáme vařit na 30 minut.

Aby to mělo říz, udělala jsem k sarmám dip, na který budete potřebovat:

  • Kešu ořechy
  • Himalájskou sůl
  • Citrón
  • Oblíbené bylinky (bazalka, tymián, oregáno, pažitka, …)
  • Volitelné: česnek, zelená cibulka

Kešu ořechy namočíme minimálně na 4 hodin, aby změkly. Pokud jste jako já nepřipraveni a kešu nestíháte namočit, mám tu pro vás fígl.

Do hrnce dejte kešu ořechy, zalijte je vodou a dejte vařit. Když začne voda vařit, odstavte hrnec a zakryjte ho pokličkou. Nechejte 15-20 minut stát. Poté slijte.

Měkké kešu ořechy dejte do mixéru, přidejte sůl, citrónovou šťávu, trochu vody a případně česnek, pokud máte rádi. Umixujte. Hustotu dipu si volte sami přidáním vody. Voilà a je hotovo. Na závěr vmíchejte do dipu oblíbené bylinky.

Sarmy servírujte jen tak s dipem samy v sobě. Výborné jsou také se salátem (kam můžete přidat i luštěninu, např. cizrnu) nebo s chlebem. Jsou dobré teplé i studené.

Dobrou chuť a dejte nám vědět, jak se vám povedly!

Sdílejte:

2 komentáře “Bulharské sarmy po greenovsku”

  • Pety napsal:

    Díky Aničko za připomenuti mého oblíbeného dětského jídla co připravovala i má babička 🙂 jen tedy jsem netušila že se tak nazývá a babi ještě dávala pod listy kvašené ci čerstvé zelí s mleou paprikou 🙂 a na kešu mám ještě tip trošku odlišný .. mám odmočene kešu v mrazáku 😉 těším se na tvou další skvělou inspiraci :)))

  • Jarka napsal:

    Aničko, děkuji za další inspiraci, při nejbližší příležitosti vyzkouším, mám to ráda 🙂 s vinným listem, ale plněné masem, dělá i Ani z Arménie, naposledy, když jsme byli u ní tady na návštěvě, tak nám je vařila, ale raději zkusím jen s rýží 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *