Podzimní setkání plná tvoření a ochutnávání.
Podzimní škola fermentace je série workshopů,
kde se vždy v daný den sejdeme NAŽIVO
a budeme objevovat krásy i hloubky světa fermentace (kvašení). 

WORKSHOP Č.1

SLANÉ KVÁSKOVÉ PEČENÍ S LEPKEM I BEZ LEPKU 

14.9.2024 v čase 13-17.00

 

Zveme Vás na úžasný kurz, který vznikl propojením Aničky z MyGreenovi a Alex z Tiny Life. Obě máme letité zkušenosti s pečením a také s kvašením. V tomto kurzu se obě tyto naše superschopnosti potkají a Vy budete moct posunout své domácí pečení na novou úroveň lehkosti, jednoduchosti a chuti. Budeme péct s lepkem i bez lepku, což je podle nás velmi důležité, protože obojí přináší své benefity do našeho jídelníčku. A také je důležité respektovat různorodost našich potřeb jako jedinců, a tudíž přinášíme možnost všem těm kteří mají s trávením lepku problém.

Naučíte se s námi, jak vyrábět vlastní úžasné domácí pečivo, které je lahodné, jednoduché a stojí zlomek toho, co byste za takhle kvalitní pečivo zaplatili v řemeslné pekárně.

Pojďte si s námi užít odpoledne plné tvoření a zábavy, které přinese pro další roky vašeho života znalost, kterou vám už nikdo nikdy nevezme.

Na co se můžete těšit:

  • naučíte se zakládat vlastní kvásek – s lepkem i bez lepku od píky a pečovat o něj tak, aby vám vydržel roky
  • naučíte se vyrábět kváskový chlebík (žitno-pšeničný) a dozvíte se také o všemožných variacích v jeho tvorbě
  • naučíte se péct voňavé a křupavé čirokové bagetky, které těm pšeničným jako by z oka vypadly (bez lepku)
  • vytvoříme si spolu skvělý, chutný a výživný zeleninový salát
  • ochutnáte rostlinné pomazánky z naší kuchyně
  • naučíme se zakomponovat v kuchyni klíčky různého druhu na různé způsoby
  • prozradíme vám naše tipy i triky, které často používáme

 

Domů si odnesete:

  • kvásek – 2 druhy – s lepkem a bez lepku
  • plné bříško
  • spoustu inspirace na to, jak obohatit a zpestřit svůj talíř
  • mnoho receptur
  • mnoho nápadů na další tvoření
  • skvělý pocit z krásně a smysluplně stráveného dne
  • motivaci začít tvořit a tančit v kuchyni ještě víc

 

Součástí je také PDF, kde najdete vše, co na workshopu probereme. Zasíláme jej až po jeho skončení.

Kdy: 14.9.2024 v čase 13-17.00
Kde: Droždín u Olomouce (podrobnější info dostanete emailem)
Cena: 2500 Kč /osobu

WORKSHOP Č.2

KVAŠENÉ NÁPOJE – KOMBUCHA, LIMONÁDY A OVOCNÉ OCTY

5.10.2024 v čase 13-17.00

 

🌺 Toužíte svou návštěvu překvapit neuvěřitelně dobrou limonádou, kterou ještě nikdy nepili?
🌺 Rádi tvoříte s bylinkami a plody a hledáte nové způsoby jejich úpravy a využití?
🌺 Chcete posunout své kulinární schopnosti a dovednosti a hrát si s různými recepturami, ingrediencemi a kreativitou jako takovou?

Pak jsme pro Vás připravily tento kurz, na kterém se naučíte vyrábět si své vlastní kombuchové nápoje, divoké limonády z divokých bylin a dalších darů přírody a také zpracovat ovoce do ovocných octů, ze kterých také můžete tvořit úžasné nápoje (a povíme si jak).

Dozvíte se také, jak takové octy doma prakticky využít a máme pro Vás připravené překvapení v podobě něčekaných využití kombuchové násady.
To budete koukat!

Já i Alex si už nedovedeme bez těchto divokých a bublajících nápojů představit život. Krásně zpestří a oživí dny všední i ty sváteční. Mají také mnoho benefitů pro naše zdraví.

Pokud si tedy také přejete větší kreativitu a nové chutě ve svém životě, tak jste tu správně. S námi se roztančíte v kuchyni ještě více! Těšíme se na Vás.

Na co se můžete těšit:

  • jak založit kombuchu, jak o ni pečovat, jak ji nezabít 🙂 a bonusové info, co se vše dá vyrábět z kombuchové násady
  • teorii a hlavně praxi kolem výroby kvašených limonád během roku i v zimě (kdy toho venku moc neroste)
  • založíme si spolu limču ze zázvoru a kurkumy a společně ji také ochutnáme
  • založíme si také společně limču z rýmovníku
  • povíme si o jablečném octu – jak jej založit – to si ukážeme v praxi a také jej ochutnáme
  • řekneme si také, jak takové octy doma prakticky využít
  • čeká nás ochutnávka našich domácích octů z různých druhů ovoce/plodů
  • popovídáme si také o octové matce a jak ji získat a využít
  • spoustu užitečných a praktických informací k paletě kvašených nápojů, které vám můžou zpříjemňovat letní i zimní dny

 

Domů si odnesete:

  • spoustu nových informací a dovedností
  • znalosti, které už vám nikdo nevezme a můžete je dál rozvíjet aa objevovat
  • hodně ochutnávek v bříšku
  • vlastní založenou limonádu a kombuchu
  • …a možná také novou vášeň

 

Součástí je také PDF, kde najdete vše, co na workshopu probereme. Zasíláme jej až po jeho skončení.

Kdy: 5.10.2024 v čase 13-17.00
Kde: Droždín u Olomouce (podrobnější info dostanete emailem)
Cena: 2500 Kč /osobu

WORKSHOP Č.3

KVAŠENÁ ZELENINA A KIMCHI

2.11.2024 v čase 13-17.00

 

Lahodná, křupavá, pikantní i jemná. Vaše zásobárna živin po celý rok!

Kvašená zelenina je výborný způsob, jak se se světem fermentace seznámit. Je velmi variabilní a využijete ji v mnoha receptech i úpravách ve své kuchyni.
Díky mléčnému kvašení také dodáte tělu cenná probiotika, která posílí váš mikrobiom a tím i vaši imunitu. A to se vždy hodí!

Srdečně Vás zveme na workshop, kde se naučíte ÚSPĚŠNĚ kvasit zeleninu, nebude chybět ani tradiční korejský způsob přípravy – kimchi.

Společně pronikneme do tajů kvašení, naložíme si několik sklenic a řekneme si, jak to udělat, aby se to povedlo. Řekneme si také, na co si dát pozor i co dělat v případě nezdaru.

Těšíme se na vás. Kvašení zdar!

Na co se můžete těšit:

  • základy kvašení zeleniny ve vlastní šťávě i solném roztoku
  • téma – na co si dát pozor
  • naše oblíbené recepty
  • praktické tipy, jak takovou kvašenou zeleninu používat
  • vychytávky, které vám vše usnadní a zjednoduší
  • ochutnáte skvělé sušenky z kvašené zeleniny
  • ochutnáte skvělý lívanec z kimchi
  • krásně čas strávený s podobně naladěnými lidmi

 

Domů si odnesete:

  • vlastnoručně naloženou zeleninu ve vlastní šťávě
  • vlastnoručně naloženou zeleninu v solném nálevu
  • kimchi ve vegan variantě
  • spoustu nápadů a inspirace na další tvoření a kvašení
  • nápady, jak zapojit kvašenou zeleninu do své kuchyně
  • krásný a smysluplně strávený čas s podobně naladnými lidmi

 

Součástí je také PDF, kde najdete vše, co na workshopu probereme. Zasíláme jej až po jeho skončení.

Kdy: 2.11.2024 v čase 13-17.00
Kde: Droždín u Olomouce (podrobnější info dostanete emailem)
Cena: 2500 Kč /osobu

WORKSHOP Č.4

SNÍDANĚ, SVAČINKY A DEZERTY PRO MLSNÉ JAZÝČKY

termín bude upřesněn (předběžně to vypadá na 16. nebo 17.11.2024) v čase 13-17.00

 

🌺 Rádi mlsáte?
🌺 Stále připravujete ta stejná jídla dokola a uvítáte inspiraci a nové nápady na výživné a lahodné snídaně, svačinky i dezerty?

Srdečně Vás zveme na kurz, kde budeme mlsat s ohledem na sezónu, bez bílého cukru, bez živočišných produktů (tedy i bez laktózy a kaseinu), zato lahodně a výživně s použitím základních surovin. Rozšíříte si obzory a chutě o nějaké ty kvašené záležitosti, ale také o skvělé koření, úžasné pečené i nepečené dezerty a také vlastní domácí ‘nutellu’.

Přijďte se naučit nové recepty, které obohatí Váš stávající jídelníček a už nebudete potřebovat chodit na snídaně někam ven do restaurace. Budete se každý den těšit na snídani doma.

Předáme Vám své tipy na sladké recepty a uvidíte, že Vaše rodina, přátelé a všechny návštěvy budou nadšení tím, jak z jednoduchých ingrediencií dokážete vyčarovat neskutečné dobroty.

Na co se můžete těšit:

  • skvělou a výživnou raw pohankovou kaši a jak ji obměňovat
  • na palačinky a lívance ze základních surovin bez použití mouky a jak je kvasit – bez droždí, bez kvásku (i prášku do pečiva)
  • jak upéct nebeský crumble
  • postup na to, jak vytvořit sladkou kořenící směs na dezerty
  • postup na domácí ‘nutellu’
  • skvělý  a rychlý jablečný puding
  • výživnou domácí granolu a tipy co s ní
  • spoustu užitečných a praktických informací, které Vám budou zpříjemňovat podzimní a zimní rána

 

Domů si odnesete:

  • spoustu nových informací jak jednoduše ale přitom výživně snídat, svačit či mlsat
  • nové recepty
  • plné a spokojené bříško
  • skleničku kořenící směsi na dezerty
  • skleničku skvělé granoly

 

Součástí je také PDF, kde najdete vše, co na workshopu probereme. Zasíláme jej až po jeho skončení.

Kdy: bude upřesněno, v čase 13-17.00
Kde: Droždín u Olomouce (podrobnější info dostanete emailem)
Cena: 2500 Kč /osobu

WORKSHOP Č.5

KVAŠENÁ DIVOKÁ ‘PIVA’, LIKÉRY, VÍNA A TINKTURY

7.12.2024 v čase 13-17.00

 

🌺 Láká vás výroba domácích nápojů a tintur?
🌺 Přejete si letos svým milovaným dát pod vánoční stromeček dárek, který zahřeje na těle i na duši?

Naučíte se vyrábět si divoká piva, likéry, vína ale také tinktury, které mají medicinální účinky na různorodé problémy, které nás mohou trápit.

Společně si vytvoříme úžasný zimní likér. Naučíme se zakomponovávat byliny do vína a naučíme se jak tato vína používat. Také se naučíme vyrábět skvělá divoká piva, která jsou opravdu divoká, bublající a chuťově naprosto delikátní.

Pojďte se s námi naladit na cestu skvělých nápojů alkoholických, které jsou plné ingrediencí, které regulujeme my sami a nejsou plné cukru tak, jak to je často v supermarketech.

Společně s Alex se na Vás moc těšíme! Těšíme se také na to, jak v předvánoční atmosféře vytvoříme skvělé dárky pro naše blízké a naladíme se na atmosféru tohoto kouzelného období v roce.

Na co se můžete těšit:

  • výrobu vlastního bylinkového vína
  • teorii a hlavně praxi kolem výroby bublajících kvašených lehce alkoholických divokých ‘piv’, která překvapí a potěší
  • domácí likéry
  • tinktury, které vás podpoří v náročnějším období roku
  • krásně čas strávený s podobně naladěnými lidmi

 

Domů si odnesete:

  • vlastní vytvořený likér
  • tinkturu
  • divoké ‘pivo’ na dokvašení doma
  • spoustu nápadů a inspirace na další tvoření
  • krásný a smysluplně strávený čas s podobně naladnými lidmi

 

Součástí je také PDF, kde najdete vše, co na workshopu probereme. Zasíláme jej až po jeho skončení.

Kdy: 7.12.2024 v čase 13-17.00
Kde: Droždín u Olomouce (podrobnější info dostanete emailem)
Cena: 2500 Kč /osobu

Další informace:

Workshopy proběhnou v těchto termínech:
(lze se přihlásit na jeden i více)

  • 14.9.2024 – Slané kváskové pečení s lepkem i bez lepku
  • 5.10.2024 – Kvašené nápoje – kombucha, limonády a ovocné octy
  • 2.11.2024 – Kvašená zelenina a kimchi
  • Snídaně, svačinky, dezerty pro mlsné jazýčky – termín bude upřesněn
  • 7.12.2024 – Kvašená divoká ‘piva’, likéry, vína a tinktury

Kde: Droždín u Olomouce – přesná lokace přijde v emailu
Kdy: vždy v čase 13-17 hodin
Délka: cca 3-4 hodiny
Cena: 2500Kč / osobu / na jeden workshop
Počet účastníků: 12, minimálně 6

Co s sebou:

  • batůžek/tašku na odnos svých výrobků
  • dobrou náladu

Storno podmínky:

  • Zrušíte-li svou účast 5 dní před akcí (včetně), bude Vám částka vrácena v plné výši.
  • Zrušíte-li svou účast 4 – 0 dní před akcí, platbu nelze vrátit. Můžete poslat za sebe někoho jiného (kamarádku/maminku/sestru apod).
  • Pokud se na akci nedostavíte, platba nebude vrácena.
  • Dojde-li ke zrušení z naší strany, vracíme částku v plné výši.

PŘIHLÁSIT SE MŮŽETE NA DANÝ WORKSHOP NEJPOZDĚJI 4 DNY PŘEDEM.

KDO VÁS PROVEDE

ANIČKA

Vášnivá sběračka, fermentátorka a tanečnice v kuchyni.

S vášní kouzlím v kuchyni z darů přírody. Je to divoké, výživné a naprosto osvobozující.
Hledala jsem cesty, jak žít více udržitelně a soběstačně i ve městě. Jak být blíže přírodě i sobě a zažívat radost a vášeň každý den.

mygreenovi.cz

ALEX

Alex, Sašenka a Sušenka, tak to jsem Já.
Ujíždím si na józe, jídle a cestování. Existuji, dýchám, tančím. Stačí mi málo, miluju minimalismus. Nehromadím věci, hromadím zážitky. Pozornost obracím k planetě Zemi a uctívám ji každým svým činem.

tinylife.cz

Máte nějaké otázky? Sem s nimi
e-shop@mygreenovi.cz,
 alex@tinylife.cz