(POD)ZIMNÍ DÝŇOVÝ NÁPOJ

K podzimu a zimě neodmyslitelně patří dýně.

Dýně jsou úžasně variabilní a dá se s nimi krásně kouzlit. A můžete si ji užít mimo jiné také v lahodném zahřívacím nápoji.

Pak už stačí nasadit si teplé fusekle, udělat si pohodlí a s šálkem tohoto lahodného nápoje koukat na tu krásu venku.

Nejprve si potřebujeme vyrobit dýňové pyré.

DÝŇOVÉ PYRÉ

Potřebujeme:
  • dýni – ideálně hokaido (oranžová i zelená) nebo máslová, použít můžete ale i jiné druhy
  • trochu vody
  • volitelné: špetka soli
Postup:
Nejrychlejší možností, jak připravit dýňové pyré, je ho uvařit.
Dýni oloupeme, pokud používáme hokaido není potřeba loupat, a nakrájíme na menší kousky. Dáme do hrnce a podlijeme trochou vody. Vaříme pod pokličkou do změknutí, zabere to zhruba 15 minut.
Poté dýni i s vodou rozmixujeme dohladka a je hotovo.
Množství vody určuje, jak bude pyré husté. Pokud nevíte, kolik máte dát vody, doporučuji začít s menším množstvím vody a poté v případě potřeby doladit – dolít během mixování další. Tu správnou konzistenci určitě sami poznáte.

PŘÍPRAVA NÁPOJE
(na 1hrnek, cca 300ml)

Potřebujeme:
  • 1 hrnek (domácího) rostlinného mléka
  • 3-5 PL dýňového pyré
  • oblíbené koření: skořice, hřebíček, perníkové koření, případně také zázvor, kurkuma, kardamon
  • 1-2 PL javorového sirupu nebo jiného sladidla (dle chuti)
Postup:
Vše smíchejte a zahřejte v hrnci na teplotu, která je vám příjemná k pití. Kombinaci koření si vyberte dle svého gusta. Stejně tak množství sladidla. Kdo nechce, nemusí sladit vůbec.
Na závěr doporučuji ještě posypat špetkou skořice.
Praktické tipy:
Množství dýňového pyré si také zvolte podle svých chutí. Záleží také jak vrchovaté lžíce dáváte. Proto uvádím orientační míru 3-5 polévkových lžic. Udělejte (dolaďte) si to tak, aby vám to chutnalo!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *