HOUBOVÝ GULÁŠ S KAPUSTOU

Přiznám se, že ten klasický masový mi nikdy moc nejel. Nechápala jsem, co na něm všichni mají. Uplynulo spoustu let a hle, dnes guláš sama vařím.

Houbový, bez masa. Rostlinný. A to je jiná liga!

Zdomácněl u nás velmi rychle a tak jej vaříme v podstatě 1x do týdne v různých variacích – podle sezóny a dle toho, co ‘lednice dala’ (variace najdete na konci článku v praktických tipech).

Boží na to je, že se ho dá udělat ‘kotel’ (rozuměj: plný hrnec) a nakrmit tak hromadu hladových krků.

Nebudu psát, že sezóna hub je tu. Ona je tu totiž neustále 😀 Pořád venku něco roste, i v zimě a je to dokonce i jedlé. A když máme houbové zásoby, tak není co řešit. Guláš si můžete uvařit jak z čerstvě nasbíraných hub, tak i z těch sušených.

Je to zkrátka ideální celoroční jídlo.

Potřebujeme:
(na cca 3l)

  • 2 cibule (čím větší tím lepší)
  • 1/2 hrnce nakrájených hub
  • 1/2 hlávky kapusty (nebo zelí) – o trochu méně než hub
  • 3-4 najemno nakrájená rajčata (lze vynechat nebo nahradit – viz níže)
  • voda nebo vývar
  • sůl
  • drcený kmín
  • bobkový list
  • červená paprika
  • majoránka
  • česnek
  • jablečný ocet nebo trochu štávy z citrónu na dochucení – na závěr
  • volitelné: pepř dle chuti, chilli, brambory, petrželová nať

Postup:

Čerstvé houby očistíme a nakrájíme na menší kousky. Pokud používáme sušené, namočíme je na chvíli do teplé vody (viz Praktické tipy).

Na oleji orestujeme nadrobno nakrájené cibule. Přidáme půl hrnce nakrájených hub, 1/2 hlávky nakrájené kapusty (o trochu méně než hub), najemno nakrájená rajčata. Podlijeme 1 hrnkem vody a chvíli takto vaříme, ať houby a kapusta slehnout (cca 5 minut).

Můžeme přidat i několik nadrobno nakrájených brambor, nebude potřeba později zahušťovat.

Poté zasypeme 2ČL soli, 2 vrchovatými ČL sladké papriky, 1ČL drceného kmínu, 1ČL majoránky, přiměřeně drceného pepře a 2PL jablečného octa. Přidat můžete i bobkový list. Dolijeme vodou nebo vývarem podle potřeby (my tolik, abychom měli v hrnci cca 3l guláše).
Přivedeme k varu a dále vaříme pod pokličkou na snížený výkon cca 45 minut.

Cca 5 minut před koncem přidáme utřený česnek. Po odstavení přidáme petrželovou nať a majoránku.

Pokud je guláš moc řídký, můžeme jej zahustit rýžovou moukou (lze použít třeba i kukuřičný škrob). Stačí když 3PL rýžové mouky rozmícháme v troše vody a přidáme do guláše. Ještě tak 5 minut povaříme a máme hotovo.

Podávame s těstovinami, rýží, chlebem, bramborami nebo plackami. U nás frčí cizrnovo – tapiokové placky.

Nejraději používáme hlívu, václavky a shiitake. Skvělý je i kotrč. Když nejsou čerstvé houby, sáhneme do zásob a použijeme ty sušené, co tak náramně voní…

 

At vám šmakuje!

Praktické tipy:

  • Pokud nemáte rádi houby, lze guláš udělat i bez nich. Stačí přidat brambory nebo batáty a více kapusty (nebo zelí), případně i tofu nebo tempeh.
  • Kapusta je skvělá a náramně se k houbám hodí. Lze ji však nahradit i zelím, čerstvě nakrouhaným nebo kvašeným (domácím, jak jinak :-)).
  • Pokud používáte do guláše sušené houby, doporučuji je na cca 20-30 minut namočit do teplé vody. Hříbky pak i s vodou přidejte do guláše.
  • Rajčata můžeme vyměnit za trochu passaty nebo rajčatového pyré.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *