Postup:
Čerstvé houby očistíme a nakrájíme na menší kousky. Pokud používáme sušené, namočíme je na chvíli do teplé vody (viz Praktické tipy).
Na oleji orestujeme nadrobno nakrájené cibule. Přidáme půl hrnce nakrájených hub, 1/2 hlávky nakrájené kapusty (o trochu méně než hub), najemno nakrájená rajčata. Podlijeme 1 hrnkem vody a chvíli takto vaříme, ať houby a kapusta slehnout (cca 5 minut).
Můžeme přidat i několik nadrobno nakrájených brambor, nebude potřeba později zahušťovat.
Poté zasypeme 2ČL soli, 2 vrchovatými ČL sladké papriky, 1ČL drceného kmínu, 1ČL majoránky, přiměřeně drceného pepře a 2PL jablečného octa. Přidat můžete i bobkový list. Dolijeme vodou nebo vývarem podle potřeby (my tolik, abychom měli v hrnci cca 3l guláše).
Přivedeme k varu a dále vaříme pod pokličkou na snížený výkon cca 45 minut.
Cca 5 minut před koncem přidáme utřený česnek. Po odstavení přidáme petrželovou nať a majoránku.
Pokud je guláš moc řídký, můžeme jej zahustit rýžovou moukou (lze použít třeba i kukuřičný škrob). Stačí když 3PL rýžové mouky rozmícháme v troše vody a přidáme do guláše. Ještě tak 5 minut povaříme a máme hotovo.
Podávame s těstovinami, rýží, chlebem, bramborami nebo plackami. U nás frčí cizrnovo – tapiokové placky.
Nejraději používáme hlívu, václavky a shiitake. Skvělý je i kotrč. Když nejsou čerstvé houby, sáhneme do zásob a použijeme ty sušené, co tak náramně voní…
At vám šmakuje!