MEDVĚDÍ ČESNEK V KUCHYNI

Sezóna divokých bylinek a všelijakého býlí a lupení je tu! Juch!
Tak moc jsem se těšila. Jako každý rok. A jako každý rok mám motýlky v břiše a juchám jak malá holka.
Už sbíráme ptačinec, který se nám taky krásně vyloupl i na balkoně v truhlících a květináčích, mladé a ostré královny kopřivy, popenec, svěží bršlici, krásný plicník, podběl a ‘růžky’ vystrkuje taky MEDVĚDÍ ČESNEK.

Jeho sílu poznáme nejen čichem, ale i na první ochutnání. Dodá nám spoustu živin po zimě a vnese svěží vítr do naší kuchyně.

Patří mezi mé nejoblíbenější jarní bylinky, už tolikrát jsem jej sbírala a pokaždé, když vidím záplavu zelených listů a šimrá mě v nose jeho charakteristická vůně, cítím obrovskou radost a nadšení. No…prostě jak malá Anička.

K jeho sběru bych ráda dodala, že:

  • jej sbíráme šetrně
  • k rostlině se chováme citlivě, nikdy ji netrháme celou
  • bereme si jen tolik, kolik upotřebíme

A i tady platí: všeho s mírou.

A protože jedna věc je něco nabírat a druhá je umět to využít v praxi, sepsala jsem pro vás krásnou kulinární inspiraci s medvědím česnekem v hlavní roli.

A nenechte si ujít video na konci článku!

 

TADY JE PÁR TIPŮ, JAK S NÍM KOUZLIT A TANČIT V KUCHYNI:

Čerstvý je přímo božský!

1. Listy slupněte jen tak. Můžete uzobávat při sběru i cestou domů z košíku.

2. Nasekejte jej a posypejte jím jakékoli slané jídlo. Nešetřete!

3. Skvělý je v jogurtovém dipu.
K zelenině či (domácím) krekrům.

Velkou hromadu medvědího česneku omyjte a nasekejte najemno. Přidejte jogurt, osolte a podle potřeby můžete také okyselit trochou citrónové šťávy.
Já použila domácí rostlinný jogurt (který si vyrábím bez kupovaných probiotik) a bylo to naprosto LUXUSNÍ!

4. Ozvláštní každou omáčku, polévku nebo zeleninovou směs. Spolu s kopřivou tvoří skvělé kombo v polévce. Jak dělám kopřivovou polévku se dozvíte tady:

Přidávat jej můžete také do salátů, slaných palačinek, lívanců, krekrů nebo do těst na noky a knedlíky.

Možností jak to udělat je hned několik, dle toho co připravujete:

  • rozmixovat
  • vmíchat nasekaný
  • do vaření pak přidat k jeho konci nebo až jídlo odstavíte (tak přijde o nejméně živin)

5. Vyjímat se bude i v kvašené zelenině.
Nejjednodušší variantou je přidat jej k zelí, které se chystáte kvasit.

6. Další delikátní záležitostí je PESTO z medvědího česneku. To je klasika, která se neomrzí. Vydrží klidně i do další sezóny. U nás tedy ne, my jsme jak stádo kobylek.

Postupů na pesto existuje celá řada. Často se do něj přidávají piniové oříšky. Já místo nich používám slunečnicová semínka, jsou pro mě dostupnější a miluju je. Jednoduchý návod na pesto najdete tady:

A co s pestem?

  • Na chlebu či k zelenině (čerstvé či pečené) je bezkonkurenční!
  • Dají se s ním také plnit taštičky naslano (na fotce s restovanými shiitake).
  • Využití najde i do slaných šátečků či muffinů.

Později v sezóně můžeme sbírat i pupeny nebo květy. Z květů medvědího česneku je také výborné pesto (ráda do něj přidávám mandle).

A posledním EXTRA TIP od našich divoženek: (medvědí) závitek se sušeným ovocem.

Sušené ovoce dle vlastního výběru zamotáme do listu medvědího česneku a mlsáme. My měli domácí sušené banány (se skořicí) a překvapivě to bylo moc dobré. Je to velmi nevšední a originální způsob jak nabídnout takové divoké bylinky i dětem nebo zkrátka těm, kteří se bojí štiplavé chuti. V kombinaci se sušeným ovocem je štiplavost velmi mírná.

Tak moji milí, nápadů a inspirace tu najdete opravdu víc než dost. Do čeho se pustíte, co vyzkoušíte?

Užijte si probouzející se přírodu s úsměvem na líci.

PS. Některé pečené dobroty z fotek najdete v e-booku Z JEDNOHO TĚSTA.
Hravé a veselé rostlinné pečení, které si zamilujete!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *