Ty nejlepší věci v životě jsou často ty, které nic nestojí.
Smích, objetí, pozornost, krásné vzpomínky, hřejivé sluneční paprsky na tváři, podporující a pečující dary z přírody,…
A z darů přírody se dají vykouzlit naprosto úžasné věci.
Třeba takovými jablíčky i vlašskými ořechy je obsypaná nejedna zahrada. A pokud zahradu nemáte, stačí vzít košík a vyrazit do přírody. Prozkoumávat a objevovat blízké nebo daleké okolí. Možná se budete divit, co vše objevíte.

Čaj z domácích jablíček a nasbíraných vlašských ořechů mě vždy vrátí do dětství. Moje bulharská babička i máma mi jej vařily, když jsem byla nachlazená. Je úžasný na kašel.
Ořešáku se připisují stahující, antibakteriální a protizánětlivé účinky. Své využití mají nejen zralé plody, ale i plody nezralé a také listy.
Skořápky obsahují jód, taniny (třísloviny) a další látky.  Jádra ořechů zase velké procento nenasycených mastných kyselin, bílkovin, flavonoidy, vitamíny skupiny B i minerály jako třeba zinek nebo hořčík. Pektin obsažený v jablíčkách má mimojiné příznivý vliv na naši trávicí soustavu a stav našich střev.
Ořechy i jablíčka se dají navíc dobře skladovat a to dokonce i když nevlastníte dům a sklípek. I v bytě se dají najít místa, kde je chladněji a můžete si tak udělat menší zásobu těchto pokladů z přírody (vyzkoušeno). I když je velmi pohodlné mít po ruce loupané vlašáky, doporučuji mít také ty neloupané. 
Na tento čaj se nám budou hodit totiž ořechy celé – i se skořápkou.

POTŘEBUJEME
(na 1l čaje):

  • 2 střední až větší jablka
  • hrst vlašských ořechů (celých) – cca 5-7 ks
  • 1l vody
  • volitelné: voňavé a zahřívací koření (skořice, badyán, hřebíček a další)

POSTUP:

Jablka omyjeme, rozkrojíme a dáme do hrnce včetně slupky a jadřinců.
Ořechy omyjeme a rozlouskneme. Přidáme do hrnce k jablkům, i se skořápkami a vnitřky.
Přidáme vodu a přivedeme k varu. Poté ztlumíme a na mírném ohni vaříme cca 20-30 minut. Můžeme nechat ještě chvíli
louhovat (cca 5-10 minut).
Podáváme. Popíjíme teplé.

Čaj je moc lahodný a osobně myslím, že není potřeba sladit. Samozřejmě je možné podle potřeby dosladit.
Čaj lze udělat i bez jablíček, pouze ze samotných ořechů (včetně skořápek). Nám chutná v kombinaci s jablíčky – tak jak jej znám od babičky a maminky.
Jablka i jádra ořechů lze po uvaření sníst.

Dnes čajík vařím svým dvěma divoženkám já. S láskou a krásnou vzpomínkou. Třeba budou taky jednou takto vzpomínat (jako já) …

Tento nápoj patří mezi mé srdcové a oblíbené, má tedy čestné místo v online kurzu DIVOKÉ NÁPOJE.
Divoké nápoje jsou nápoje připravené z darů přírody. Nemusí to být jen ty fermentované (kvašené) plné bublin, můžou být i teplé, podpůrné a pečující. Takové, které nás podpoří v době, kdy se necítíme ve své kůži. Když potřebujeme podpořit a zahřát nejen na těle, ale i na duši.
V období jako je tohle, kdy není moc sluníčka, je chladno a méně světla, mi teplé pečující nápoje dělají společnost každý den.
Je to můj způsob, jak poděkovat přírodě za její dary i sobě za to, že si je dovoluji přijímat s láskou a vděčností. A taky je to způsob, jak se mít víc ráda. To čím se vyživujeme je totiž také jistá forma sebelásky. O tom zase ale někdy příště…

Krásné zážitky nejen při kouzlení v kuchyni vám přeje

Anička

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.