Na jaro jsme se nepředstavitelně těšili. Nejen na to, až odhodíme vrstvy oblečení a až nastavíme tváře teplému jarnímu slunci. Těšili jsme se také, až nám to více rozkvete a zazelená se v kuchyni a na talíři. Naše těla potřebují po zimě trochu očisty a odlehčení a dodání vitálních látek. Divoké byliny jsou k tomu jako stvořené. Příroda nám pomáhá tak, jak to zrovna potřebujeme.
Posledních pár let jsme sbírali jen pár divokých bylin a darů přírody. Letos jsme se rozhodli rozšířit si obzory a přivítat další nové „zelenáče“ do naší kuchyně. A tak studujeme, poznáváme, experimentujeme v kuchyni a moc nás to baví! Díky tom u nás divoké byliny končí ve snídaních velmi často. Dají jim příjemnou vůni a chuť. Našimi momentálními favority a oblíbenci jsou:
- kopřiva
- listy lesních jahod
- popenec
- bršlice
- svízel
- a samozřejmě medvědí česnek.
Sezóna medvědího česneku je právě v plném proudu. Cpeme se jím horem spodem a dáváme ho snad pomalu i do ranní kaše. Není nad svěží aroma v ústech hned po ránu.
Máme ho nejraději v salátu nebo si jím rádi posypeme jídlo. Úplně nejraději ho však máme ve formě pesta.
Dáváme do něj
- medvědí česnek
- olivový olej
- oříšky – v našem případě kešu nebo mandle
- sůl
Takto to máme nejraději. Samozřejmě pokud jste alergičtí na ořechy, můžete je úplně vypustit. Stačí pouze bylina, olej a sůl. A poměry…no ty vám teď přesně neřeknu. Nejraději vařím tak „od oka“ a dle citu. Navíc na tomto snad není co zkazit, a tak nechám na Vaší kulinářské intuici a citu.
Bršlicovo-medvědí pesto se také moc povedlo a už je skoro snězené.
Medvědí česnek je silné přírodní antibiotikum, je antibakteriální a působí proti plísním. Čistí krev, ledviny a má velký obsah vitamínu C.
Kopřivu, bršlici, popenec a listy lesních jahod dáváme rádi do smoothie. Děti ho milují a je to dobrý tip, jak do nich dostat zelené potraviny bez námahy. Z kopřivy si také ráda večer vařím čaj. Je dobrým zdrojem železa, pročišťuje krev a je velice vhodná při léčbě ekzémů.
Byliny lze přidat i do polévek, pomazánek či placek (karbanátků). Fantazii se meze nekladou. Nejlepší a nejhodnotnější jsou pro nás ale čerstvě natrhané. Je dobré se řídit intuicí a pokud nejste zvyklí, začínat pozvolna a s malým množstvím.
I takhle může vypadat večeře či oběd:
- kukuřičné těstoviny
- medvědí česnek
- salát dubáček
- kadeřávek
- cizrna
- avokádo
- zálivka: olivový olej a umeocet
- zakápnuto balzamikovým krémem
K tomu pečené batáty a kopec čerstvého medvědího pesta.
Čerstvě natrhané byliny uchováváme ve vlhké bavlněné utěrce (nebo plence) v lednici i několik dní.
Lze je dát i do vodní lázně. Takto uchováváme třeba medvědí česnek. Dáme ho do mísy s vodou a umístíme do lednice. Tohle oceníte ve dnech, kdy si nemůžete natrhat čerstvé byliny.
Těšíme se na všechno to tvoření a kuchtění s bylinkami. Budeme se průběžně hlásit, tak nás sledujte, třeba tady nebo tady.
Krásné jaro a dny plné slunce!
Bezva článek, ráda co nejdřív vyzkouším 😉 Jen mám dotaz, nikdy jsem nedělala žádné pesto – to se mixuje tyčovým mixérem vše najednou, nebo na to potřebuji nějaký kvalitní stolní mixér (jako na ořechová másla, smoothie)? A ta vodní lázeň v lednici na bylinky – to je myšleno, že bylinka je přímo v té vodě, že? Nebo vodní lázeň jako když rozehřívám čokoládu, tj. ve větší misce voda v menší bylinka, aby ji udržela čerstvou jen ta vlhkost? No asi úplně hloupá otázka, ale ten pojem vodní lázeň mě fakt mate a dovedu si představit obě řešení 🙂
Ahoj Pavlíno,
pesto mixuju výkonným mixérem. Nicméně nevěš hlavu, pokud takový nemáš. Jde to udělat i tyčákem. Jen musíš byliny nakrájet na drobno. A ořechy si namlít předem. Nebo udělat to bez nich, to je taky velká dobrota. Zaleží také jak moc na jemno máš pesto ráda. My je někdy děláme tak, že tam jsou kousky ořechů i bylinek a někdy ho máme úplně jemné. Přeji krásné tvoření v kuchyni.
Vodní lázní je míněna mísa s vodou, do které listy ponořím a dám do lednice. Ano, bylinka je přímo ve vodě. Dobře ale poslouží i ta mokrá bavlněná utěrka, i tak někdy medvědí česnek skladujeme.
Hezké dny