Na konci zimy a s příchodem jara mám potřebu zařazovat více čerstvých a zelených věcí na náš talíř. Po zimě mám na ně neskutečnou chuť! Máte to taky tak?

Hodně klíčíme a to nejen třeba řeřichu, vojtěšku nebo rukolu, ale také různé obiloviny a luštěniny. Klíčky a výhonky malých rostlinek pak používáme různě do jídla – na ozdobu, do (kvašených) pomazánek apod. Naklíčené obiloviny a luštěniny ale mají také širokou paletu využití a dá se s nimi krásně kouzlit v kuchyni.

Klíčky a malé výhonky jsou skvělu zásobárnou živin.
Přesně to naše těla potřebují po dlouhé zimě!

Čočka v hlavní roli

Dnes tu pro vás mám jednu výtečnou křupavou dobrotu – čočkové zobání.
Naše divoženky ji tak milují, že často je plech prázdný dřív, než se naděju.

Základem je naklíčená čočka.

Postačí, když si namočíme 1 hrnek čočky do dostatečného množství vody přes noc nebo aspoň na 12-16 hodin. Do vody můžeme přidat jablečný ocet nebo citrónovou šťávu. Díky tomu bude čočka lépe stravitelná. Čočka namáčením zvětší objem.

Čocku poté scedíme a propláchneme. Necháme klíčit 2-3 dny. Nezapomínáme pravidelně proplachovat.
Naklíčenou čočku obalíme ve ‘šmakuládě‘, což je taková marináda, která jí dodá šmrnc a neodolatelnou chuť.

Potřebujeme:
(na 1 plech):

  • 2 hrnky naklíčené čočky
  • 2 PL (olivového) oleje
  • 2 PL tamari
  • 2 ČL hořčice (jemné)
  • 1-3 stroužky česneku (záleží na velikosti a na tom, jak moc pikantní zobání chcete mít)
  • volitelné: sůl, oblíbené koření – kurkuma, kari, červená paprika, chilli, pepř, apod.

 

Postup:

Připravíme si ‘šmakuládu’.
V míse smícháme olej, tamari, hořčici a najemno nastrouhaný česnek. Podle chuti můžeme dosolit (není to nutné) a případně přidat oblíbené koření. Zamícháme.

2 hrnky naklíčené čočky dáme do mísy, přidáme ‘šmakuládu’ a pořádně zamícháme. Pomůžeme si rukou, šmakuládu hezky do čočky zapracujeme.

Takto připravenou čočku dáme na plech a pečeme v troubě na cca 170°C cca 30-40 minut. Doporučuji každých 10-15 minut promíchat a zkontrolovat.

 

Můžete se také podívat na video z přípravy na YouTube:

Nejlepší je ujídat přímo z plechu! Zobání je výtečné k vínu nebo pivu a také si jím můžete posypat chleba nebo oběd.

 

Dejte nám vědet, jak vám chutnalo #cockovezobani.

Křupání zdar!

 

PS. Náš hrnek má obvykle objem 300ml, PL = polévková lžíce, ČL = čajová lžička

 

Sdílejte:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *