KOUZLENÍ S MAGNOLIÍ

Smyslná magnolie zdobí kdejakou zahrádku i park. Málokdo ví, že je jedlá a také léčivá a dá se s ní krásně kouzlit v kuchyni.

Magnolie neboli šácholan čínský je strom nebo keř, který čítá na 30 druhů.

Obsahuje přírodní antibiotické látky, které působí na četné tipy bakterií, streptokoky, stafylokoky i kvasinky. Používá se při horečkách, angínách, průjmových onemocněních, kašli, žaludečních potížích. Využívá se kůra, květ i plod.*

 

 

Loni jsem na ni obdivně koukala, ale než jsem se nadála, odkvetla.

Letos jsem díky pomalému jaru měla dost času si ji užít a vymyslet pro vás další skvělou inspiraci pro vaše kouzlení v kuchyni.

Tady je!

Jednohubky z magnolie

Velké okvětní lístky magnolie připomínají tak trochu jazýčky nebo lžičky, které lákají k naplnění něčím dobrým.
Může to být něco slaného i sladkého, každý podle své chuti.

Já jsem lísky naplnila kvašenou pomazánkou ze semínek, do které jsem vmíchala nasekaný medvědí česnek a pažitku. Pak už stačilo dozdobit jedlými květy (hluchavkou, plicníkem, pampeliškou a popencem) a dobrota byla na světě!


Bylinková voda nebo kvašená limonáda s magnolií

Krásné kouzlení je s květy, které právě zdobí louky, keře i stromy. Stačí si jich trochu (šetrně) nasbírat, dát do sklenice nebo do džbánu a zalít vodou. Květy můžeme macerovat několik hodin, klidně i přes noc.

A pokud jste propadli kouzlu kvašení tak jako já, můžete se pustit do kvašené limonády a nechat sklenici rozkvést i smyslnou magnolií.


Magnolie v těstíčku

Okvětní plátky magnolie jsou velké a pevné. Dá se s nimi dobře pracovat v kuchyni.

Zajímavou a lahodnou svačinou jsou okvětní plátky v těstíčku. Těstíčko můžete ochutit naslano i nasladko. Já zvolila sladkou variantu, tady je:

  • cizrnová mouka
  • rýžová mouka (lze vynechat)
  • trochu sladidla – dala jsem javorový sirup
  • oblíbené koření – dala jsem skořici a trochu vanilky
  • voda

Do misky dáme 2 vrchovaté PL cizrnové mouky, přidáme 1 PL rýžové mouky (lze vynechat a použít pouze cizrnovou),
2-3 PL sladidla (nebo dle chuti), koření a vody tolik, abychom udělali hutné husté těsto. Hustotu těsta si můžete podle potřeby přizpůsobit. Pokud se stane, že vám ujede ruka a bude moc řídké (a bude z plátků stékat), jednoduše přidejte trochu cizrnové mouky, která směs opět zahustí. Podle potřeby také můžete těsto ještě dosladit nebo okořenit během procesu.

Těsto můžete nechat chvíli odpočívat, ještě zhoustne, ale není to nutné.
Okvětní plátky namáčíme do těsta a smažíme na troše oleje z obou stran dozlatova.

Množství i hustotu těsta si můžete přizpůsobit své potřebě. Uvedená množství jsou pouze orientační.


Ozdoba všech dortů

Dorty a koláče s jedlými květy, to je moje! Miluju, jak se během sezóny mění paleta květin a její barvy.
Na ozdobu dortů i koláčů můžete využít i krásné květy magnolií.
Recept na dortík pro vás připravuji zvlášť. Objeví se v online světě v ten pravý čas.

 


Kvašené zelí s magnolií

Pickles neboli rychle kvašenou zeleninu připravujeme během celého roku. Základem nám je často zelí, které moc ráda ozvláštním další zeleninou, kořením nebo právě bylinkami či květy. A tak se dočkala své slávy i magnolie. Naložila jsem ji spolu se zelím a zelenými výhonky zázvoru (který si pěstujeme doma  v květináči) a už nám spokojeně bublá na lince.

 


Magnolie v čokoládě

Život s čokoládou je v mnohem pestřejší a příjemnější.
A co teprve, když obalíte do čokolády magnolii. Jednoduché a přitom lahodné a nevšední mlsání.

Na domácí čokoládu potřebujeme:

  • kakaové máslo
  • kakaovou hmotu
  • kakaový prášek
  • oblíbené sladidlo (dala jsem javorový sirup)
  • vanilku
  • špetku soli

Připravíme si vodní lázeň. Do menšího hrnce dáme trochu vody. Kakaové máslo a kakaovou hmotu nalámeme na menší kousky a dáme do sklenice nebo misky, kterou ponoříme do vody v hrnci. Zahříváme na mírném ohni a za občasného míchání necháme suroviny rozpustit. Poté přidáme 1 ČL kakaového prášku (nebo dle chuti), 1-2 PL sladidla (nebo dle chuti), vanilku a špetku soli. Zamícháme, aby se vše krásně propojilo.

Okvětní lístky magnolie namáčíme v čokoládě a necháme poté chvíli ztuhnout v lednici.

Krásné mlsání!

*takto o magnolii píše bylinkář Pavel Váňa v knize ‘Léčivé stromy a keře podle bylinkáře Pavla’

Sdílejte:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *