Na sezónu jahod jsme se těšili už od loňského června. Hlavně naše starší divoženka je miluje. Nejí skoro nic jiného. Po pár intenzivních jahodových dnech už nemůžu jahody ani cítit. Lezou mi i ušima. Ale jelikož mají omezenou životnost, tak se překonávám a láduju se jimi horem spodem.

Pár receptů z mého jahodového tvoření:

  1. Bylinkovo-ovocná voda

Když mě omrzí pít obyčejnou vodu, sirupy nepiji a studený čaj přes den není to pravé ořechové, sáhnu po bylinkách a ovoci. A osvěžující nápoj je na světě!

Zvolila jsem kombinaci jahod, levandule, meduňky a citrónu.

Výborné by byly také bezové květy nebo máta.

  1. Jahodové nanuky

Když zmrzlinu, tak jedině domácí! Baví mě vymýšlet různé kombinace. Když není čas, sáhnu po osvědčených surovinách. Stačí pár ingrediencí a rázem máte výbornou zmrzlinu. A víte, co v ní je.

Na tyhle nanuky jsem použila:

  • jahody
  • domácí kokosové mléko
  • javorový sirup
  • meduňku
  • čoko-pecičky

Vše kromě peciček umixujeme. Vlijeme do forem, ozdobíme pecičkami a dáme zamrazit.
Množství surovin zvolte dle svých preferencí. Sladit můžete třeba jiným oblíbeným sirupem, datlemi nebo i rozinkami.

  1. Líný jáhelník

U jeho přípravy se moc nenadřete. Stačí vše smíchat a dát péct. Jediné, co trvá, je doba pečení. Použila jsem jahody a třešně, sladila jsem rýžovým sirupem. Je vláčný a moc dobrý. Recept najdete na Jíme jinak.

  1. Rawnola

Když je jahodová sezóna, skvěle se hodí taky do snídaní. Rawnolu jsme si oblíbíli už pro to, že jde o další raw (tedy nevařenou) dobrotu. Jednu z tisíce a jedné verze můžete pro inspiraci najít v našem e-booku 7 snídaní pro skvělý start.

No však posuďte sami, jak krásně barevně vypadá a přestavte si tu sladkou chuť čerstvých jahod a kokosu!

  1. Raw dortík

Tenhle je můj oblíbený. Inspirovala jsem se na blogu Lucie.

Korpus dělám stejný jako je v receptu. Krém si dělám ale svůj. Více mi vyhovuje jeho konzistence a chuť.

Krém dle paní Greenové:

  • 1 plechovka kokosového mléka (používám nejraději zn. Rapunzel)
  • ¾ hrnku kešu
  • 1 hrnek jahod (v sezóně čerstvé, jinak lze použít i mražené)
  • 200 g datlí nebo datlové pasty (nebo dle preferencí)
  • špetka himalájské soli

Kešu namočíme minimálně na 4 hodiny. Datle namočíme taky. Pokud používáte datlovou pastu, tu namáčet nemusíte. Stačí ji nastrouhat. Plechovku kokosového mléka dáme do lednice aspoň na 4 hodiny. Tím se nám oddělí tuhá a tekutá část.
Korpus uděláme podle receptu výše a natlačíme do formy.
Kešu a datle slijeme. Z plechovky mléka použijeme tuhou část. Suroviny na krém dáme do mixéru a rozmixujeme. Pokud je směs moc hustá a špatně se mixuje, přidejte trochu kokosové vody z plechovky. Krém vlijeme na korpus. Dáme do mrazáku alespoň na 2 hodiny.

Loni jsem ho dělala divoženkám k narozeninám. Měl velký úspěch.
Místo jahod se dá klidně použít jiné sezónní ovoce. Třeba rybíz, maliny, ostružiny nebo meruňky,…

  1. Marmeláda bez cukru

Marmelády vařím sporadicky. Nezbývá mi na ně čas a raději konzumujeme ovoce v sezóně čerstvé. Něco mrazím na horší časy. Ale jelikož jsme žravá rodina, tak je v prosinci mrazák vymetený a kde nic tu nic.

A tak jsem se letos hecla a uvařila pár sklenic marmelády. Postupovala jsem podle receptu na Jíme jinak.

Marmeládu jsem dosladila panelou. Agar nebylo třeba přidávat. Sterilovala jsem na sporáku 40 minut. Myslím, že by stačilo i méně. Poté jsem víčka dotáhla, obrátila dnem vzhůru a nechala vychladnout.

Jaké je vaše jahodové tvoření? Podělte se o své oblíbené recepty.
Krásné jahodové dny!

 

6 komentářů “Jahodové mámení”

  • Jarka napsal:

    Aničko, opět úžasná inspirace! fakt obdivuju Tvůj talent, my jíme jahody hlavně jen tak, pak v buchtě, ovocné knedlíky, někdy tyto https://www.jimejinak.cz/bezlepkove-ovocne-knedliky/ a někdy kombinace tvaroh a tofu/šmakoun, dnes jdu vyzkoušet jahelník 🙂 a ten dort chci taky udělat, jen nemám suroviny, na ten se moc těším! těším se na další inspiraci, moc Tobě a celé rodině fandím! 🙂

    • Anička a Pavel napsal:

      Jarko díky!
      Ať se dortík a jiné dobroty podaří!
      Knedlíky děláme taky, teda spíš šulánky. Letos jsem je ještě nestihla, možná je nechám až na meruňky.
      Tak jahodám zdar a pěkné tvoření!

  • Petra Tišlová napsal:

    Ahoj Greenovi.
    Opět jsem si ráda přečetla článek 🙂
    Já osobně mám nejradši čerstvé jahody, klidně samotné. Ty upečené v buchtách nebo nákypech mi přijdou už takové znehodnocené a blemcavé. Naše sezóna už taky začala, zrovna jsem doomývala misku a část dala do mrazáku, část nechala na ráno dětem k snídani.
    Jen jsem chtěla k těm marmeládám. Já používám na zahuštění citrusový pektin, dá se výborně nakoupit tady… https://www.pytlici.cz/
    A využívám spíš postupů Blanky Milfaitové. Snažím se ovoce vařit co nejméně. K danému ovoci se přidá citrónová šťáva, přivede se k varu asi na 3 min, pektin se rozmíchá v doslazovacím prostředku, pro mě dřív cukr nebo třtinový cukr, letos zkusím panelu, už mám nakoupeno, jen nevím, jestli zbydou jahody na marmeládu 🙂 Na dvě minutky prohřeju a pak plním do sklenic. Steriluju, ale jen třeba na 15-20min. Příjde mi to dostačující.
    Jediné, co mi na této přípravě jahodové marmelády vadí je to, že po 2-3 měsících ztrácí pěknou barvu. Nevím, kde dělám v postupu chybu… No, možná nikde, možná to tak vážně je. A další věc je, že se marmeláda po otevření nutně musí skladovat v ledničce a do 14dní spotřebovat.
    Ale jsou to naše jahody a snad relativně zdravé zpracování, tak ty nedostatky pomíjím.
    Krásné dny přeju.

    • Anička a Pavel napsal:

      Ahoj Peťko,
      díky za komentář. Blanku ještě stále nemám přečtenou (čeká ve frontě:-)) a tak moc děkuji, že ses podělila o její postupy. Určitě někdy vyzkouším.
      Jinak obvykle steriluju také 15-20 minut, dostačující to určitě je.
      Moc vás zdravíme!

  • Petra Tišlová napsal:

    Ani,
    já to mám podobně, stále nepřečtená a zřejmě ještě nějakou dobu bude… Ale když chci recept, tak zalistuju. Co ale musím doporučit, jestli budete dělat meruňkovou marmeládu, tak já do ní loni přidala mátu a to byla bašta. Sice jsem doma moc obdivu nesklidila, ale me moc chutnala. Velmi osvěžující.
    Doporučuji 🙂

    • Anička a Pavel napsal:

      Mňam, kombinace meruněk a máty mám moc ráda. Dobrá by byla určitě i meduňka. Tak zkusím taky nalistovat 🙂
      Meruňkovou mám v plánu taky dělat, když už jsem se do těch marmelád letos pustila. Tak snad se zadaří!

Napsat komentář: Jarka Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *