PESTO
(z bylin a natí)

Pesto je naprosto delikátní a univerzální dobrota, která se dá použít na 1000 způsobů. Jeho základem jsou byliny a zelené natě.

Pesto lze dělat téměř celoročně podle toho, co venku právě pučí. Dokonce i v zimě! V podstatě každá sezóna je velmi pestrá a bohatá a vždy nabízí úžasné možnosti využití.

Pesta doma nejčastějí jíme namazané na kváskovém chlebu, k tomu zelenina dle sezóny a klíčky. Lahoda největší!
Skvělé je také k vařeným jídlům, které pozvedne zase o level výš, do salátů nebo jen tak ke krekrům či nakrájené zelenině.
Může být také skvělým pomocníkem v době, kdy toho máme až nad hlavu, jsme unavení, nemáme sílu nebo čas dlouze vyvařovat. Proto se vyplatí, mít několik skleniček pesta v lednici do zásoby. Pak už stačí uvařit těstoviny nebo rýži, přidat pesto, čerstvou nebo kvašenou zeleninu, klíčky, semínka nebo jedlé květy a nasekané natě na ozdobu a rychlý oběd nebo večeře je na světě.

Natě a byliny se dají mezi sebou podle libosti kombinovat. Přesné poměry tady nejsou potřeba. Hrajte si, objevujte!

Můžete použít třeba:

  • bazalku
  • petrželovou nať
  • koriandr – nať
  • mrkvovou nať
  • lichořeřišnici – listy i květy
  • pažitku
  • kopřivu
  • bršlici
  • medvědí česnek – listy i květy
  • listy ředkviček
  • kadeřávek
  • špenát

a další.

POSTUP:

Základní recept (který se dá obměňovat) na cca 150 ml:

  • 80-90g bylin/zelených natí
  • 50 g slunečnicových semínek
  • 50 ml kvalitního oleje (používám olivový)
  • 1/2-1ČL soli (podle potřeby)
  • volitelné: česnek, oblíbené koření, lahůdkové droždí apod. – dle chuti a potřeby

 

Slunečnicová semínka opražíme nasucho na pánvi. Nezapomeňte pravidelně míchat, aby se nepřipálila. Poté odstavíme a necháme trochu vychladnout.

Semínka lze také namočit přes noc do vody s trochou soli. Tím se stanou stravitelnější a naše tělo je lépe využije. Můžete vyzkoušet obě varianty.

Natě a byliny podle potřeby opláchneme a necháme dobře okapat. Nasekáme je na menší kousky, aby se nám s nimi lépe pracovalo.

Všechny suroviny rozmixujeme do jemnější konzistence.

 

Mixování zvládne i obyčejný ponorný mixér. Já mám doma sice výkonný mixér, pesto ale nejraději dělám s mým stařičkým milovaným ponorným mixérem od babičky.

 

A máme hotovo! Můžeme směle ochutnávat.

Pesto skladujeme v lednici v uzavřené sklenici, doporučuji povrch uhladit, sklepat případné vzduchové bubliny a zalít trochou oleje.

 

Praktické tipy:

  • Místo slunečnicových semínek se dají použít i jiné druhy semínek nebo ořechů, případně jejich kombinace. Můžete vyzkoušet třeba mandle, dýňová semínka nebo vlašské ořechy.
  • Co s olejem ve skleničce? Můžete jej před konzumací odlít do misky a použít opět, až pesto budete dávat zpět do lednice (uhladíte povrch a zalijete jej olejem). Můžete jej také vmíchat do pesta, pokud to na vás není až moc těžké.

 

 

Sdílejte:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *