POSTUP:
Červenou řepu propícháme a pečeme v troubě na 200 °C cca 1 hodinu. Necháme chvíli vychladnout a oloupeme slupku. Rozmixujeme na pyré.
Lněná semínka rozmixujeme a přidáme 7 lžic vody, Necháme cca 15 minut odstát.
Mezitím si začneme připravovat těsto. V míse smícháme mouky (mouku), prášek do pečiva, sodu, panelu, skořici, špetku soli, kakaový prášek. Pořádně promícháme.
Přidáme zbytek ingrediencí: lněná semínka, citrónovou šťávu, olej, řepové pyré a tekutinu (vodu nebo rostlinné mléko). Promícháme.
Těsto by mělo mít podobnou konzistenci jako těsto na lívance. Pokud se vám zdá těsto moc hutné, přilijte trochu tekutiny. Hodně totiž záleží na tom, jakou mouku použijete. Těsto vlijeme do dortové formy a pečeme cca 1 hodinu při 180 °C. Pokud máte dortové formy dvě, těsto rozdělte a pečte cca 35 minut. Necháme vychladnout.
A teď se vrhneme na krém. Z plechovky kokosového mléka použijeme pouze její tuhou část. Přidáme do ní sladidlo dle volby a umixujeme. Ráda používám datlovou pastu a do krému dávám i nějaké sezónní ovoce. Můžete ho ale nechat i jen tak, samo v sobě kokosové.
Po vychladnutí korpus rozkrojíme napůl. Tahle práce vám odpadá, pokud jste pekli ve dvou dortových formách.
Namažeme jednu půlku marmeládou (Domácí je nejlepší a třeba taková mirabelková nebo višňová… mňam! Jak vyrábímě marmelády bez cukru se můžete inspirovat v článku o jahodách.) a přiklopíme druhou půlkou korpusu. Potřeme kokosovým krémem a ozdobíme ovocem, čokoládou nebo tím, co máte rádi a máte po ruce.
Přejeme krásné řepové tvoření!
Když bych chtěla místo lněného semínka použít vejce, kolik jich mám dát?
Díky
Ahoj Lucie, myslim ze 1 vetsi vejce by melo byt dostacujici.
Anicka