Máte rádi červenou řepu?

Já jí dříve nemohla ani cítit. Nechápala jsem, co na ní jiným chutná. S věkem a jiným stylem vaření jsem jí přišla na chuť. Začala jsem ji používat tak, aby mi chutnala. Teď už mám pár oblíbených řepových receptů, které nikdy nezklamou, a které chutnají báječně! Jako třeba tento výborný řepový koláč.

Recept není nijak složitý. Jediné, na co je dobré myslet s předstihem je:

  • dát plechovku kokosového mléka alespoň na 4 hodiny do lednice
  • upéct červenou řepu. Pokud spěcháte, je možné řepu povařit. Pečená řepa je ale lahodnější.

 

Jak na to?

 

KORPUS:

  • 1 velkou nebo 2 menší červené řepy
  • 1,5 hrnku mouky (použila jsem špaldovou v kombinaci s čirokovou)
  • ¾ hrnku panely
  • ½ hrnku oleje
  • 3 lžíce lněných semínek
  • 1-2 lžíce nepraženého kakaového prášku (nebo dle chuti)
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • ½ lžičky sody
  • špetka soli
  • ½ lžičky skořice (nebo dle chuti)
  • 1 lžíce citrónové šťávy
  • cca 1 hrnek vody nebo rostlinného mléka

 

KRÉM:

  • 1 plechovka kokosového mléka
  • sladidlo (ráda používám datlovou pastu nebo panelu
  • volitelné: ovoce dle sezóny

A marmeláda, kterou koláč namažete mezi vrstvami.

 

POSTUP:

Červenou řepu propícháme a pečeme v troubě na 200 °C cca 1 hodinu. Necháme chvíli vychladnout a oloupeme slupku. Rozmixujeme na pyré.

Lněná semínka rozmixujeme a přidáme 7 lžic vody, Necháme cca 15 minut odstát.

Mezitím si začneme připravovat těsto. V míse smícháme mouky (mouku), prášek do pečiva, sodu, panelu, skořici, špetku soli, kakaový prášek. Pořádně promícháme.

Přidáme zbytek ingrediencí: lněná semínka, citrónovou šťávu, olej, řepové pyré a tekutinu (vodu nebo rostlinné mléko). Promícháme.
Těsto by mělo mít podobnou konzistenci jako těsto na lívance. Pokud se vám zdá těsto moc hutné, přilijte trochu tekutiny. Hodně totiž záleží na tom, jakou mouku použijete. Těsto vlijeme do dortové formy a pečeme cca 1 hodinu při 180 °C. Pokud máte dortové formy dvě, těsto rozdělte a pečte cca 35 minut. Necháme vychladnout.

 

A teď se vrhneme na krém. Z plechovky kokosového mléka použijeme pouze její tuhou část. Přidáme do ní sladidlo dle volby a umixujeme. Ráda používám datlovou pastu a do krému dávám i nějaké sezónní ovoce. Můžete ho ale nechat i jen tak, samo v sobě kokosové.

Po vychladnutí korpus rozkrojíme napůl. Tahle práce vám odpadá, pokud jste pekli ve dvou dortových formách.

Namažeme jednu půlku marmeládou (Domácí je nejlepší a třeba taková mirabelková nebo višňová… mňam! Jak vyrábímě marmelády bez cukru se můžete inspirovat v článku o jahodách.) a přiklopíme druhou půlkou korpusu. Potřeme kokosovým krémem a ozdobíme ovocem, čokoládou nebo tím, co máte rádi a máte po ruce.

Přejeme krásné řepové tvoření!

Sdílejte:

2 komentáře “Koláč z červené řepy s kokosovým krémem”

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *