Žahavá kráska – KOPŘIVA – úžasná bylina, která roste skoro na každém kroku. Možná se vám může zdát už ‘ohraná’ nebo příliš obyčejná, je to ale opravdu poklad, který nám často roste přímo u nosu.
Teď na jaře jsou její malé tmavě zelené výhonky skvělou zásobárnou živin! Mají velkou sílu, kterou nám můžou předat.

Tahle krasavice je bohatá na železo, hořčík, vitamín A i C a samozřejmě také chlorofyl. A to chceme, zvlášť po dlouhé zimě!

My ji moc rádi přidáváme do ranních zelených kaší, děláme si z ní čaj, sušíme do zásoby na zimu, přidáváme do domácí kvašené limonády nebo si uděláme jarní kopřivovou polévku.

POTŘEBUJEME:
(na cca 1,5-2 l)
🌺 větší cibuli
🌺 cca 5-6 ks (středních) brambor – nebo dle potřeby
🌺 sůl, kmín
🌺 2-3 hrsti mladých kopřiv
🌺 česnek nebo medvědí česnek – dle chuti
🌺 vodu nebo vývar (cca 1,5-2l)
🌺 trochu oleje na smažení
🌺 volitelné: celer, mrkev, petržel, případně další oblíbené koření (lze vynechat)

POSTUP:
Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno, brambory oloupeme a nakrájíme na menší kousky (třeba na kostičky). Cibuli osmahneme na troše oleje, po chvíli přidáme sůl, kmín a kousky brambor. Můžeme přidat i kousek mrkve, celeru nebo petržele, pokud máme, ale není to nutné. Za občasného míchání chvíli restujeme. Poté zalijeme vývarem nebo vodou a vaříme cca 15 -20 min. Česnek rozmačkáme a přidáme během vaření. Pokud chceme přidat medvědí česnek, doporučuji až ke konci vaření společně s kopřivami.


Kopřivy opláchneme a přidáme do polévky až na samotný závěr. Necháme je spařit v horké polévce a odstavíme (nevaříme). Rozmixujeme a podáváme ozdobené dalšími jarními bylinkami.

Polévka se dá kromě bylinek ozdobit také restovanými slunečnicovými semínky nebo klíčky (vojtěšky, řeřichy, munga, čočky, apod.).

Praktické tipy:

  • Část brambor můžeme před rozmixováním odebrat, polévku rozmixovat a kousky brambor poté zase vrátit do polévky.
  • Zahustit se dá kromě brambor třeba i uvařenou cizrnou.
  • Můžeme přidat i rostlinnou smetanu.

Používáte kopřivy v kuchyni?

Sdílejte:

2 komentáře “Kopřivová polévka”

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *