Vy jako nejíte ani jogurty? No, ale já bych bez jogurtu nemohla být.“

„A nechybí vám? Nějakou náhražku máte?“ slýchávám občas ze svého okolí.

A tak si říkám: „Je vůbec potřeba mít za něco vždy náhradu? Nejde prostě nějakou věc opustit a být jednoduše bez ní?“ Slovo náhrada ve mně vzbuzuje trochu nervozitu. Vlastně jsem z něj docela nervózní. „Co když žádnou neobjevím? Je to špatně?“

No to víte, žádnou jsem neobjevila, ale taky ani nehledala. Prostě jsme jogurty do košíku házeli míň a míň až jednoho dne jsme žádný nekoupili. Ani jsme si toho nevšimli. A tak už to zůstalo.

Dobře, přiznám se, ta jogurtová konzistence mi ale docela vyhovuje. Něco takového ne moc hutného ani ne moc tekutého. Prostě tak akorát. „Nakydat“ si to pěkně do misky, na to ovoce, semínka a kakaové boby (mmm, to křupání já miluju). To s kokosovým mlíkem nedocílím. A tak jsem se pustila do experimentování. Stálo mě to několik pokusů, ale jen pár omylů. A „kyda“ dobré konzistence byla na světě. 😊

Radost z výsledku byla veliká o to víc, protože:

  • nepodporujeme mléčný průmysl, který je zodpovědný za spoustu hrůz na zvířatech, o kterých běžný konzument nemá páru nebo páru mít nechce
  • jsme vyprodukovali méně odpadu, než kdybych si koupila kelímek jogurtu
  • je domácí s láskou dělaný, víme, co jsme do něj dali
  • udělá službu našim střevům (a tím pádem i naší imunitě), kterým dodá spoustu užitečných bakterií
  • je lahodný, jemný, no prostě delikátní!

Našim nejoblíbenějším je kešu-kokosový a kokosový. Zkoušeli jsme ještě pár jiných kombinací, ale tyhle vedou prim! Recepty jsou úžasně variabilní a dávají prostor experimentování a objevování. Chutnají výborně a „nakyslou chuť“ si můžete regulovat podle sebe a svých chutí.

Kešu-kokosový jogurt

Budete potřebovat:

  • Kešu ořechy
  • Kokosové mléko 📝  (používám domácí 📷, jak na něj se dozvíte ke konci článku)
  • Kvalitní probiotika (vysypávací kapsle)
  • Plátýnko, stačí bavlněná plena
  • Gumičku
  • Sklenice
  • Dřevěnou nebo umělohmotnou lžičku (NE kovovou!)

Množství záměrně neuvádím. Je to celkem intuitivní, ale pro ty, co dávají přednost přesným mírám se pokusím upřesnit.

Postup:

1/2 hrnku kešu ořechů (nebo dle vlastních preferencí i více) necháme přes noc namáčet ve vodě. Ráno vodu slijeme a ořechy propláchneme.

Ořechy dáme spolu s kokosovým mlékem do mixéru a rozmixujeme na jemno. Množství mléka se odvíjí od toho, jak chcete mít jogurt hustý. Dejte tedy raději zpočátku méně a případně dolívejte do požadované konzistence. Směs dáme do sklenice, vysypeme 2 kapsle probiotik a pořádně zamícháme. Kovová lžička se nedoporučuje! Já míchám dřevěnou, použít můžete i umělohmotnou.

Sklenici zakryjeme plátýnkem (dobře poslouží třeba stará bavlněná plena), zagumičkujeme a necháme při pokojové teplotě (třeba na lince) fermentovat. A je to! Teď už budete jen čekat, ochutnávat a těšit se na výsledek!

Doba fermentace závisí na teplotě okolí a taky i na tom, jak moc nakyslou chuť u jogurtu preferujete. V létě probíhá proces fermentace rychleji, je možné že si už za 24 – 36 hodin budete pochutnávat na svém vlastnoručně vyrobeném jogurtu! Obvykle se nechává fermentovat 24 – 48 hodin.

Jogurt můžete po 24 hodinách zkontrolovat, ochutnat, zda vyhovuje vašim chutím a případě i promíchat. Pozor na to, abyste použili NEKOVOVOU lžičku, a abyste si slinami nekontaminovali obsah. Pokud jste s výsledkem a chutí spokojeni, můžete se do něj vesele pustit!

Pokud máte rádi nakyslejší chuť, nechejte jogurt ještě pár hodin fermentovat.

Naším dalším oblíbencem je kokosový jogurtmladého kokosu. Čas od času si totiž mladý kokos koupíme. Kokosovou vodu vypijeme a kokosové „maso“ vydlabeme a pokud ho nesní dříve naše divoženky, dělám z něj mléko nebo jogurt.

Kokosový jogurt z mladého kokosu

Budete potřebovat:

  • Dužinu z mladého kokosu
  • Vodu nebo rostlinné mléko
  • Kvalitní probiotika – 2 vysypávací kapsle
  • Sklenici, gumičku, plátno a dřevěnou nebo umělohmotnou lžičku

Postup:

Dužinu z mladého kokosu vydlabeme, dáme do mixéru a rozmixujeme s trochou vody nebo rostlinného mléka (pokud máme) najemno. Množství vody je opět intuitivní dle toho, jakou hustotu jogurtu požadujete.

Směs dáme do sklenice, vysypeme probiotika a pořádně zamícháme (NEKOVOVOU lžící). Sklenici zaděláme plátýnkem, zagumičkujeme a necháme fermentovat 24 – 48 hodin. V průběhu jogurt promíchejte a ochutnejte.

A je to!

Jednoduché, že? Můžete použít i jinou kombinaci ořechů a rostlinných mlék. Experimentujte a nebojte se zkusit něco nového. Hrajte si a uvidíte, že výsledek vás mile překvapí a radost z jogurtu bude obrovská!

Jak na kokosové mléko?

Kokosové mléko si uděláte levou zadní doma. Potřebujete k tomu kvalitní strouhaný kokos, ideálně v bio kvalitě (kvalitní kokos = kvalitní kokosové mléko = chutnější a plnější chuť výsledného jogurtu). Dobrý je třeba od Bio-nebio, kvalitní seženete určitě i v nejbližším bezobalu. Výborně se hodí i kokosový ořech (ten hnědý, zralý, který je běžně k dostání i v ČR) nebo dužinu mladého kokosu

Postupů na výrobu je hned několik. I v naší kuchyni se jich vystřídalo více. Momentálně nám vyhovuje ten, o kterém napíšu níže. Je bleskový (= zvládne to i chlap :-)) a tak se hodí i pro chvíle, kdy zrovna spěcháte a nemáte moc času nazbyt.

Postup:

Obvykle se mléko dělá v poměru 1 díl kokosu : 4 dílům vody. Nenechejte se tím ale svázat. Při troše hraní sami zjistíte, jaký poměr je pro vás lahodný a vyhovující. Někdo má rád mléko krémovější (přidá méně vody), někdo zase preferuje řidší konzistenci (přidá více vody). 

Já dělám vše od oka, intuitivně, už to mám po těch x vypitých litrech mléka (ne piva:-))) tak nějak v ruce.

Kokos dáme do mixéru, přidáme vodu a rozmixujeme. Je možné přidat oblíbené sladidlo, ale my to neděláme. Přecedíme přes plátýnko (bavlněná plena poslouží stejně dobře) a je to. Zbylou dužinu nevyhazujte, dá se skvěle zužitkovat. Suším si ji v sušičce (lze i v troubě na 50°C) a potom používám do pečení.

Doplňující info:

Probiotika si objednávám na iHerb, ale můžete použít klidně i ta, co máte doma, nebo ta z nejbližší lékárny. Čím kvalitnější budou, tím bude celý výsledek lepší a prospěšnější.

Je možné, že se výsledek hned napoprvé nepovede. Závisí to na více faktorech, třeba na kvalitě použitých probiotik nebo na teplotě v místnosti.

Teď už víte vše a nic vám nebrání se pustit do experimentování! Tak směle do toho!

Přejeme krásný chuťový zážitek u vaší první skleničky domácího jogurtu! A dejte nám vědět, jak se povedl a jakou kombinaci jste zkoušeli!

Sdílejte:

6 komentářů “Domácí jogurt hravě a lahodně aneb jde to i bez dojení”

  • Monika napsal:

    Moc dekuji za recept 🙂 Muzu se zeptat na konkretni znacku tech probiotik? 🙂

  • Anička a Pavel napsal:

    Moniko,
    momentálně používáme tyhle:
    https://www.iherb.com/pr/California-Gold-Nutrition-LactoBif-Probiotics-5-Billion-CFU-60-Veggie-Caps/64006

    Ještě dodám, že jedna kapsle těchto probiotik je celkem velká, v porovnání s těmi, co seženete v ČR v bežné lékárně. Proto používám do receptu jen jednu kapsli.

    Časem se chystám na ty od Garden fo life.
    Anička

  • Petra Tišlová napsal:

    Ahoj Aničko.
    Veganské sýry už jsem ze zvědavosti zkoušela, i když my jsme všežravci, ale jogurt ještě ne, určitě to ale zařadím na seznam 🙂
    Pár dotazů ale mám…
    Dal by se jogurt množit i z předchozí várky a tedy bez použití probiotik? Zkoušeli jste to?
    A dají se použít i probiotika typu Biogaia? Ta jsou tekutá.
    Díky moc. Líbám vás všechny na líce.
    PeTi

    • Anička a Pavel napsal:

      Peti,
      diky za komentar 🙂
      Teoreticky by se dal namnozit z predchozi varky tak, jak se to dela u kvasku. Jeste jsem to nezkousela (mam to ale v planu), tak mi kdyz tak dej vedet, kdyby ses k tomu dostala driv nez ja 😀
      Myslim, ze tekuta probiotika nevadi. Zkusenost mam jen s vysypavacimi, ale ciste teoreticky by to melo jit i s Biogaiou. Urcite otestuj a dej mi vedet!
      At se vse vydari! Pac a pusu vam vsem!

  • Adéla napsal:

    Zdravim a moc diky za recept. Mam dcerku s ABKM a uz dva roky úspěšně drzime dietku. Jen tech jogurtu na trhu moc neni a tocit tech par porad dokola je hruza… tak se chystam na domácí. Male chutnaji zakydane rostlinne kokosove jogurty, takze tenhle recelt je presne pro nas. Z mlek ale ma nejradeji ryzove… a ryzove jogurty jsou hned v zavesu za kokosovymi. Tak jeste najit nejaky osvedceny navod na ryzovy jogurt…

  • Mix napsal:

    Mám vyzkoušený sojovo-,madlový,rýžovo-mandlový v jogurtovači z Lidlu.
    Na úplně první várku jsem použila 2 lžíce z kozího jogurtu. Nekamenujte mě.
    Pak už si schovávám 2 lžíce z posledního jogurtu. Nepřidávám ořechy. Krásně to tuhne i jen z mléka.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *