Vy jako nejíte ani jogurty? No, ale já bych bez jogurtu nemohla být.“

„A nechybí vám? Nějakou náhražku máte?“ slýchávám občas ze svého okolí.

A tak si říkám: „Je vůbec potřeba mít za něco vždy náhradu? Nejde prostě nějakou věc opustit a být jednoduše bez ní?“ Slovo náhrada ve mně vzbuzuje trochu nervozitu. Vlastně jsem z něj docela nervózní. „Co když žádnou neobjevím? Je to špatně?“

Radost z výsledku byla veliká o to víc, protože:

  • nepodporujeme mléčný průmysl, který je zodpovědný za spoustu hrůz na zvířatech, o kterých běžný konzument nemá páru nebo páru mít nechce
  • jsme vyprodukovali méně odpadu, než kdybych si koupila kelímek jogurtu
  • je domácí s láskou dělaný, víme, co jsme do něj dali
  • udělá službu našim střevům (a tím pádem i naší imunitě), kterým dodá spoustu užitečných bakterií
  • je lahodný, jemný, no prostě delikátní!

Našim nejoblíbenějším je kešu-kokosový a kokosový. Zkoušeli jsme ještě pár jiných kombinací, ale tyhle vedou prim! Recepty jsou úžasně variabilní a dávají prostor experimentování a objevování. Chutnají výborně a „nakyslou chuť“ si můžete regulovat podle sebe a svých chutí.

Kešu-kokosový jogurt

Potřebujeme:

  • Kešu ořechy
  • Kokosové mléko 📝  (používám domácí, jak na něj se dozvíte ke konci článku)
  • Kvalitní probiotika (vysypávací kapsle) – jogurt lze dělat i bez kupovaných kapslí (píšu o tom na konci článku)
  • Plátýnko, stačí bavlněná plena
  • Gumičku
  • Sklenice
  • Dřevěnou nebo umělohmotnou lžičku (NE kovovou!)

Množství záměrně neuvádím. Je to celkem intuitivní, ale pro ty, co dávají přednost přesným mírám se pokusím upřesnit.

Postup:

1/2 hrnku kešu ořechů (nebo dle vlastních preferencí i více) necháme přes noc namáčet ve vodě. Ráno vodu slijeme a ořechy propláchneme.

Ořechy dáme spolu s kokosovým mlékem do mixéru a rozmixujeme na jemno. Množství mléka se odvíjí od toho, jak chcete mít jogurt hustý. Dejte tedy raději zpočátku méně a případně dolívejte do požadované konzistence. Směs dáme do sklenice, vysypeme 2 kapsle probiotik a pořádně zamícháme. Kovová lžička se nedoporučuje! Já míchám dřevěnou, použít můžete i umělohmotnou.

Domácí jogurt


Sklenici zakryjeme plátýnkem (dobře poslouží třeba stará bavlněná plena), zagumičkujeme a necháme při pokojové teplotě (třeba na lince) fermentovat. A je to! Teď už budete jen čekat, ochutnávat a těšit se na výsledek!

Domácí jogurt


Doba fermentace závisí na teplotě okolí a taky i na tom, jak moc nakyslou chuť u jogurtu preferujete. V létě probíhá proces fermentace rychleji, je možné že si už za 24 – 36 hodin budete pochutnávat na svém vlastnoručně vyrobeném jogurtu! Obvykle se nechává fermentovat 24 – 48 hodin.

Jogurt můžete po 24 hodinách zkontrolovat, ochutnat, zda vyhovuje vašim chutím a případě i promíchat. Pozor na to, abyste použili NEKOVOVOU lžičku, a abyste si slinami nekontaminovali obsah. Pokud jste s výsledkem a chutí spokojeni, můžete se do něj vesele pustit!

Pokud máte rádi nakyslejší chuť, nechejte jogurt ještě pár hodin fermentovat.

Naším dalším oblíbencem je kokosový jogurt z mladého kokosu. Čas od času si totiž mladý kokos koupíme. Kokosovou vodu vypijeme a kokosové „maso“ vydlabeme a pokud ho nesní dříve naše divoženky, dělám z něj mléko nebo jogurt.

Kokosový jogurt z mladého kokosu

Potřebujeme:

  • Dužinu z mladého kokosu
  • Vodu nebo rostlinné mléko
  • Kvalitní probiotika – 2 vysypávací kapsle
  • Sklenici, gumičku, plátno a dřevěnou nebo umělohmotnou lžičku

Postup:

Dužinu z mladého kokosu vydlabeme, dáme do mixéru a rozmixujeme s trochou vody nebo rostlinného mléka (pokud máme) najemno. Množství vody je opět intuitivní dle toho, jakou hustotu jogurtu požadujete.

Směs dáme do sklenice, vysypeme probiotika a pořádně zamícháme (NEKOVOVOU lžící). Sklenici zaděláme plátýnkem, zagumičkujeme a necháme fermentovat 24 – 48 hodin. V průběhu jogurt promíchejte a ochutnejte.

A je to!

Kokosový jogurt z mladého kokosu


Jednoduché, že? Můžete použít i jinou kombinaci ořechů a rostlinných mlék. Experimentujte a nebojte se zkusit něco nového. Hrajte si a uvidíte, že výsledek vás mile překvapí a radost z jogurtu bude obrovská!

Kokosové mléko

Jak na kokosové mléko?

Kokosové mléko si uděláte levou zadní doma. Potřebujete k tomu kvalitní strouhaný kokos, ideálně v bio kvalitě (kvalitní kokos = kvalitní kokosové mléko = chutnější a plnější chuť výsledného jogurtu). Dobrý je třeba od Bio-nebio, kvalitní seženete určitě i v nejbližším bezobalu. Výborně se hodí i kokosový ořech (ten hnědý, zralý, který je běžně k dostání i v ČR) nebo dužinu mladého kokosu.

Postupů na výrobu je hned několik. I v naší kuchyni se jich vystřídalo více. Momentálně nám vyhovuje ten, o kterém napíšu níže. Je bleskový (= zvládne to i chlap :-)) a tak se hodí i pro chvíle, kdy zrovna spěcháte a nemáte moc času nazbyt.

Je možné, že se výsledek hned napoprvé nepovede. Závisí to na více faktorech, třeba na kvalitě použitých probiotik nebo na teplotě v místnosti.

Teď už víte vše a nic vám nebrání se pustit do experimentování! Tak směle do toho!

Přejeme krásný chuťový zážitek u vaší první skleničky domácího jogurtu! A dejte nám vědět, jak se povedl a jakou kombinaci jste zkoušeli!

Doplňující info:

Rostlinný jahodový kefír bez probiotik

Už pár let si vyrábím rostlinné jogurty (i kefíry) BEZ kupovaných probiotik. Je to pro mě mnohem větší zábava a také tam cítím větší svobodu. Přirozeně také produkuji menší množství odpadu, což je pro mě/nás velmi důležité. Probiotika si vyrábím sama. Je to naprosto krásná alchymie v kuchyni a výsledné jogurty jsou lahodné a hotové během několika málo hodin. Není potřeba žádného speciálního vybavení, což se mi na tom všem moc líbí!

Celým procesem výroby rostlinných jogurtů a kefírů BEZ kupovaných probiotik provázím ve svých kurzech a workshopech. Živě i online.

Více informací k aktuálnímu online workshopu Rostlinné jogurty a kefíry a přihlašování najdete tady:

6 komentářů “Domácí jogurt hravě a lahodně aneb jde to i bez dojení”

  • Monika napsal:

    Moc dekuji za recept 🙂 Muzu se zeptat na konkretni znacku tech probiotik? 🙂

  • Anička a Pavel napsal:

    Moniko,
    momentálně používáme tyhle:
    https://www.iherb.com/pr/California-Gold-Nutrition-LactoBif-Probiotics-5-Billion-CFU-60-Veggie-Caps/64006

    Ještě dodám, že jedna kapsle těchto probiotik je celkem velká, v porovnání s těmi, co seženete v ČR v bežné lékárně. Proto používám do receptu jen jednu kapsli.

    Časem se chystám na ty od Garden fo life.
    Anička

  • Petra Tišlová napsal:

    Ahoj Aničko.
    Veganské sýry už jsem ze zvědavosti zkoušela, i když my jsme všežravci, ale jogurt ještě ne, určitě to ale zařadím na seznam 🙂
    Pár dotazů ale mám…
    Dal by se jogurt množit i z předchozí várky a tedy bez použití probiotik? Zkoušeli jste to?
    A dají se použít i probiotika typu Biogaia? Ta jsou tekutá.
    Díky moc. Líbám vás všechny na líce.
    PeTi

    • Anička a Pavel napsal:

      Peti,
      diky za komentar 🙂
      Teoreticky by se dal namnozit z predchozi varky tak, jak se to dela u kvasku. Jeste jsem to nezkousela (mam to ale v planu), tak mi kdyz tak dej vedet, kdyby ses k tomu dostala driv nez ja 😀
      Myslim, ze tekuta probiotika nevadi. Zkusenost mam jen s vysypavacimi, ale ciste teoreticky by to melo jit i s Biogaiou. Urcite otestuj a dej mi vedet!
      At se vse vydari! Pac a pusu vam vsem!

  • Adéla napsal:

    Zdravim a moc diky za recept. Mam dcerku s ABKM a uz dva roky úspěšně drzime dietku. Jen tech jogurtu na trhu moc neni a tocit tech par porad dokola je hruza… tak se chystam na domácí. Male chutnaji zakydane rostlinne kokosove jogurty, takze tenhle recelt je presne pro nas. Z mlek ale ma nejradeji ryzove… a ryzove jogurty jsou hned v zavesu za kokosovymi. Tak jeste najit nejaky osvedceny navod na ryzovy jogurt…

  • Mix napsal:

    Mám vyzkoušený sojovo-,madlový,rýžovo-mandlový v jogurtovači z Lidlu.
    Na úplně první várku jsem použila 2 lžíce z kozího jogurtu. Nekamenujte mě.
    Pak už si schovávám 2 lžíce z posledního jogurtu. Nepřidávám ořechy. Krásně to tuhne i jen z mléka.

Napsat komentář: Monika Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *